14. 12. 2011.

Nemoguća misija


"Ako želite izgraditi brod, ne pozivajte ljude da vam prikupljaju drva i ne dajte im posla, već ih naučite da žude za beskrajem mora." (Antoine de Saint-Exupery)

IPA projekt „Partnerske akcije zazaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu“ završava u decembru 2011. godine. Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u tom projektu i biti odgovoran za razne aktivnosti izgradnje kapaciteta: kroz treninge u Crnoj Gori i Srbiji te studijskim putovanjima u Španjolsku i Hrvatsku. Projekt je završio s konačnom radionicom i izložbom u Beogradu, gdje su sudionici pokazali što su postigli svojim malim akcijama tijekom druge projektne godine. Dok su gledali fotografije i čitali opisne tekstove na izložbi, motivacija članova prisutnih nevladinih organizacija bila je opipljiva. K tome poznavao sam većinu prisutnih: njihova lica, način na koji se izražavaju na raznim radionicama, a znao sam ih i slušati kako govore o teškoćama s kojima se suočavaju organizacije u Srbiji i Crnoj Gori kada žele da se njihov glas posluša.
Ovaj projekt je tek kamenčić na dugom putu za većinu organizacija koje su u njemu sudjelovale. Nadam se da će se neke aktivnosti nastaviti i kada projekt završi: bolji kontakt s drugim NVO-ima u njihovoj zemlji ili regiji, razumijevanje važnosti suradnje u smislu hitnosti ili, bolje rečeno, „nemoguće misije“. Okoliš, bioidverzitet, priroda, zemlja – kako god da to zovemo – ugrožena je našim aktivnostima: mojim, vašim, našim. Znamo da naš način života uništava ono što želimo zaštiti. Osjećamo da smo dio problema. No unatoč tome, pokušavamo zaustaviti taj proces. Radimo za NVO, manji ili veći; recikliramo, jedemo ekološku hranu… no i dalje smo dio problema!
Upravo ovdje počinje naša nemoguća misija: zaustaviti taj ciklus, pokazati alternativne načine, biti različiti, učiniti svijet različitim, boljim mjestom. To znači da mi, kao osobe i kao NVO-i, moramo pronaći nove način djelovanja i razmišljanja. Na svojim treninzima koristimo primjere koji su dosad funkcionirali, primjere dobre prakse. Ili opisujemo ciklus upravljanja projektom. No na svojevrstan način, to je zastarjeli način razmišljanja, način razmišljanja kakav je upravo stvorio te probleme koje sada pokušavamo riječiti, stara logika. Mnogi od vas vrlo dobro znaju rečenicu Alberta Einsteina koja kaže da ne možemo riješiti probleme istim razmišljanjem kojim smo ih i stvorili. I opet nemoguća misija za NVO-e: pronaći te nove načine, nove načine kako nešto napraviti i nove načine kako razmišljati. 
Nakon dvije godine rada s raznim organizacijama tijekom ovog projekta naučio sam da imate dovoljno motivacije i kreativnosti da potražite te nove načine. Sretno i molim da mi javite kako vam ide!

Christoph Stein, WWF

Nema komentara:

Objavi komentar