13. 07. 2010.

O IPA projektu „Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na Zapadnom Balkanu“


U januaru 2010. godine počela je implementacija projekta „Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na Zapadnom Balkanu“, a provode ga Mladi istraživači Srbije s partnerima WWF Mediterranean, NVO Green Home iz Crne Gore te NVO Sunce iz Hrvatske. Projekt će trajati do kraja 2011. godine, a financira se iz IPA predpristupnih fondova EU. Projektni tim radi na jačanju kapaciteta ekoloških nevladinih organizacija za zaštitu i očuvanje biodiverziteta i prirodnih bogatstava u Crnoj Gori i u Srbiji promovirajući i podržavajući implementaciju ključnih zakonskih osnova Europske unije (Natura 2000) te regionalnih inicijativa o svijesti o klimatskim promjena (Earth Hour).
U prvome razdoblju trajanja ovoga projekta obavljeni su sastanci s NVO mrežama u Srbiji i u Crnoj Gori. Tijekom sastanka mreže „Natura 2000 resursni centar“ u Srbiji, koji je okupio 33 sudionika, razgovaralo se o budućim aktivnostima Mreže, kao i o idejama i zadacima kojima bi se ojačala Mreža. Kako je većini ljudi NVO na drugome mjestu, odnosno hobi nakon posla od kojega žive, komunikacija se pokazala kao najveći problem. Mreža je podijeljena u četiri grupe (komunikacija, edukacija, lobiranje i znanstveno istraživanje), pa su, zbog lakše komunikacije, odabrana četiri koordinatora – po jedan za svaku skupinu. Zahvaljujući njima suradnja bi ubuduće trebala biti pojednostavljena, jer će se oni nalaziti i raspravljati ispred čitave grupe.
Drugi je sastanak održan u Crnoj Gori – mreža „Natura 2000 info centar“ okupila je predstavnike iz 15 NVO-a. usredotočili su se na planiranje aktivnosti Mreže a razvila se i diskusija o strateškom planiranju. Projektni tim u Srbiji i u Crnoj Gori trenutačno radi na strategijama za obje mreže čiji je cilj definirati rad mreža u narednih pet godina.
Stručnjak za jačanje kapaciteta iz WWF Mediterranean Christoph Stein ugostio je projektni tim na treningu o networkingu u Barceloni u aprilu ove godine. Stain je pripremio trening za šestero predstavnika iz Srbije i iz Crne Gore s ciljem da nauče o raznim iskustvima i pristupima NVO networkingu. U junu je pak u Beogradu održan trening „Politike biodiverziteta i veštine zagovaranja“ koji je okupio dvadesetak predstavnika iz obiju mreža. Slušali su o politikama biodiverziteta u EU, o lobiranju te ukratko o komunikaciji za koju je predviđen trodnevni trening u jesen u Podgorici. Uz tu radionicu, u planu je i novi trening u Srbiji dogodine, kao i studijska putovanja u Bruxelles i u Split.
Vrlo važan dio projekta, koji će se dogoditi 2011.godine, je podrška lokalnim akcijama za promociju zaštite biodiverziteta. Naime, deset organizacija iz Srbije i pet organizacija iz Crne Gore imat će priliku da dobiju financijsku i stručnu pomoć za projekte u lokalnim zajednicama.
I newslleter koji čitate, kao i blog (ngonatura2000.blogspot.com) koji možete posjetiti, dio su projektnih aktivnosti.
Milka Gvozdenović

Nema komentara:

Objavi komentar