14. 07. 2010.

O projektu “Jačanje kapaciteta vladinog i civilnog sektora u Srbiji i u Crnoj Gori za preuzimanje pravne stečevine EU iz područja zaštite prirode“


Projekt “Jačanje kapaciteta vladinog i civilnog sektora u Srbiji i u Crnoj Gori za preuzimanje pravne stečevine EU iz područja zaštite prirode“ počeo je 2009. godine a završit će krajem 2011. Ministarstvo vanjskih poslova Norveške financira projekt koji zajedno provode Mediteranski ured WWF-a, Mladi istraživači Srbije i Green Home iz Crne Gore.
Glavni je cilj projekta ojačati kapacitete vladinog sektora, stručnih institucija te NVO-a u Crnoj Gori i u Srbiji, što se radi kroz četiri aktivnosti – tehničku podršku za implementaciju Direktive o staništima u Crnoj Gori; pomaganje NVO-ima da stvore i održe mrežu koja će podržavati aktivnosti Natura 2000 u obje zemlje; pomaganje vladinom sektoru u obje zemlje da razumiju politiku Europske unije o zaštiti prirode; donošenje informacija i znanja iz Bruxellesa u regiju i obratno te širenje informacija o zaštiti prirode unutar same regije. Do sada je projektni tim pomogao u osnivanju dviju NVO mreža koje su već uspiješno aplicirale i dobile sufinanciranje novih projekata u okviru IPA fondova.
Stručnjaci za ekološku mrežu Natura 2000 iz Ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode iz Slovenije i Hrvatske,bili su u posjetu i Srbiji i Crnoj Gori te su svoje znanje pokušali prenijeti na partnere projekta kao i na buduće sudionike u procesu implementacije EU standarda u području zaštite prirode i same mreže Natura 2000. Oko 120 ljudi iz različitih sektora, koji će biti uključeni u sam proces implementacije Natura 2000 u bližoj budućnosti, sudjelovalo je u tim razmjenama stručnjaka u kojima im je projektni tim pomogao da razumiju potrebe i obveze koje dolaze u razdoblju pridruživanja EU. Kako Slovenija već ima mrežu Natura 2000, a Hrvatska je prošla pripremnu fazu, iskustva Slovenije i Hrvatske nedvojbeno će doprinijeti njihovim kolegama u Srbiji i u Crnoj Gori, relevantnim ministarstvima, stručnim institucijama te nevladinim udrugama.
Kako doći do vladajućih struktura, zadobiti njihovo povjerenje te postati odgovoran partner jedan je od najvećih izazova koji stoji pred projektnim timom, kao i činjenica da obje zemlje treba pripremiti na brojne poteškoće pred kojima se mogu naći zbog mogućih infrastrukturalnih ili sličnih zahvata na eventualnim Natura 2000 područjima.
U sljedećem periodu radit će se na jačanju kapaciteta ključnih sektora, kao što su vodoprivreda, šumarstvo, poljoprivreda i dr., koji će uz zaštitu prirode biti odgovorni za provedbu Direktive o staništima i Direktive o pricama kroz upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.
Andrea Štefan

Nema komentara:

Objavi komentar