15. 12. 2011.

Oliver Dulić: Ministarstvo ima veoma dobru saradnju sa nevladinim sektorom


Ministar životne sredine u Srbiji Oliver Dulić

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Republici Srbiji, gospodin Oliver Dulić, zadovoljan je prvim koracima koje je Srbija napravila vezano uz implementaciju zakona Europske unije na području zaštite prirode. Svjestan je nužnosti da nevladin sektor surađuje s vladajućim institucijama što, smatra, već rade zajedničkim radionicama i skupovima.

Postoji li u Srbiji politička volja za implementacijom EU zakona za zaštitu prirode, prije svega mislim na Natura 2000? Kako se ta politička volja ogleda u praksi?
- Pokazali smo jasnu političku volju da implementiramo zakonodavstvo Evropske unije. Pored transponovanja EU direktiva u zakonodavni okvir Republike Srbije, u januaru 2010. godine započet je tvining projekat „Jačanje administrativnih kapaciteta u Srbiji Natura 2000“,  čime počinjemo uspostavljanje i razvoj evropske ekološke mreže NATURA 2000 u Republici Srbiji. Prvi rezultati  projekta su vidljivi, formirali smo neophodna radna tela i uključili domaću stručnu i naučnu javnost u ceo proces.
Osnovana je „državna“ radna grupa za  implementaciju Natura 2000, postoji savjet za Natura 2000?  Planirate li uključiti domaće nevladine organizacije u ova tijela?
- Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kroz različite aktivnosti uključuje zainteresovane strane u sam proces pripreme mreže NATURA 2000 u Srbiji. Organizacije civilnog društva su prisutne na radionicama i skupovima sa ovom temom, ali i predstavnici Ministarstva na skupovima koje organizuje nevladin sektor. Imajući u vidu da je proces uspostavljanja ove ekološke mreže otpočet, nevladine organizacije su od početka uključene i verujem da će aktivno učestvovati.
Zaštićena područja
Jeste li zadovoljni suradnjom s drugim sektorima (poljoprivrednom, vodoprivrednom, šumarskim sektorom) na zaštiti prirode i pripremama za EU interacije?
- Bez drugih sektora ne bismo mogli ni da započnemo tako veliki posao, kao što je uspostavljanje ekološke mreže NATURA 2000. Postoji intenzivna i neposredna saradnja svih nas, a bez usaglašavanja svih sektora ne bi bilo moguće usvojiti velik broj akata koji su neophodni u pripremama za pristup EU.
U Srbiji živi 43,3 posto vrsta koje naseljavaju Europu, a samo 5,86 posto površine Srbije je zaštićeno. Hoće li za vrijeme Vašeg mandata taj postotak porasti?
- Trenutno je zaštićeno oko 6 odsto teritorije Srbije i kao što smo najavili, aktivno radimo da se taj procenat koji se nalazi pod zaštitom države poveća. U toku je usvajanje više uredbi od kojih se nekoliko nalazi u završnoj fazi, a koje će doprineti da se proglase nova zaštićena područja.
Poruka
Jeste li upoznati s aktivnostima projekta “Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu“ i ako jeste kakvo je Vaše mišljenje o tom projektu?
Smatram da je izuzetno važno jačanje kapaciteta nevladinog sektora u oblasti zaštite životne sredine, kojim se projekat i bavi.
Koja je Vaša poruka nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prirode?
Ministarstvo ima veoma dobru saradnju sa nevladinim sektorom i pozivamo ih da nastave sa korisnim projektima u oblasti zaštite prirode.

 Petra Boić Petrač, WWF

4 komentara:

 1. Nek se javi NVO iz Srbije koja ima dobru SARADNJU sa Ministarstvom? A onda nek posavetuje i ostale kako da razvijemo saradnju, posto svi nasi pokusaji propadaju.

  OdgovoriIzbriši
 2. Slazem se sa predhodnim komentatom i stvarno neznam o kome gospodin prica..

  OdgovoriIzbriši
 3. ma faca je - ipak, najbolja njegova izjava je da će se "učlaniti u N2000"!! haha-haaa
  svejedno, da postigne prosjek u postocima zaštićenih područja , morat će za duplo pofarbati tu kartu ispred koje stoji - možda da pripremimo bojce!???

  OdgovoriIzbriši