13. 12. 2011.

Partnerstvo za Prekogranični rezervat biosfere Drina

Partnerstvo između Nacionalnog Parka Tara iz Srbije i Republičkog Instituta za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa iz Banja Luke, Republika Srpska Bosna i Hercegovina, objavljeno je 16. studenoga 2011. godine. Direktori ovih prestižnih institucija posvećenih očuvanju biološke raznolikosti potpisali su Sporazum o suradnji kojim su se zavjetovali za razvoj i implementaciju prekograničnih aktivnosti na zajedničkim strateškim poljima. Sudeći po aktivnostima iz ovog Sporazuma Srbija i Bosna i Hercegovina bi mogle uskoro imati i prvi Prekogranični Rezervat biosfere koji bi se protezao na teritoriju općina Višegrad, Srebrenica, Rogatica u BiH i Užice, Čajetina, Bajina bašta u Srbiji. 
Prekogranična suradnja je preduvjet za sistemsko i dugoročno očuvanje biološke raznolikosti, kao i za razvoj lokalnih zajednica baziran na održivom korištenju prirodnih resursa.
Sporazum o suradnji je potpisan u okviru projekta “Okoliš za stanovništvo Dinarskog luka” koji provode IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) , WWF Mediteranski Program i SNV (nizozemska razvojna organizacija), a financira ga Ministarstvo vanjskih poslova Finske.

Nema komentara:

Objavi komentar