19. 04. 2011.

Rio+20: UN sluša svježe ideje za “zelenu ekonomiju”

Na sastanku Ujedinjenih naroda početkom siječnja 2011, dionici su izrazili svoje mišljenje o očekivanjima za Earth Summit u 2012. koji će se održati dvadeset godina nakon znakovitog sastanka 1992. u Rio de Janeiru. Među najsmionijim idejama su planovi za uvođenje osobnih kvota ugljika te kontrola rađanja kao sredstva u smanjivanju globalne potrošnje.
Na UN-ovom sastanku uzeta su u obzir očekivanja dionika za Rio+20 sastanak o održivom razvoju koji će se održati 2012. Očekuje se da će na tom sastanku doći do sporazuma oko političkog dokumenta koji će davati smjernice za zakonske okvire održivog razvoja u nadolazećim desetljećima te omogućiti stvaranje Svjetske Organizacije za Okoliš. Zemlje članice UN-a, većinski dionici i međunarodne organizacije su unaprijed predočile svoj doprinos raspravama koje će se voditi na tom sastanku.

Osobne kvote ugljika
Izvještaj u kojem su sažete prijave sugerira da će se “zelena ekonomija” oslanjati na “rigorozno primjenjivanje zakona o okolišu, porezima temeljenim na utjecaju na okoliš” te “osobnim kvotama ugljika”. Osobne kvote ugljika se odnose na maksimalnu količinu CO2 koju svaki od nas godišnje smije ispustiti u atmosferu bez povećavanja razine trenutnih svjetskih emisija.
Razgovori o sustavu osobnih kvota se već odvijaju u Velikoj Britaniji gdje je prijašnji tajnik za okoliš David Miliband govorio o “iskaznicama za bonove ugljika”. Po njegovom mišljenju, ugljik bi potencijalno mogao postati “nova valuta”. U 2008. je Zavod za okoliš, hranu i ruralne poslove (Defra) u Velikoj Britaniji ipak odbacio planove za probnu shemu “iskaznica ugljika” nakon što je studija izvedivosti zaključila da je ideja “ispred svog vremena u pogledu prihvaćanja javnosti i tehnologije kojom bi se smanjili troškovi”. U sažetom izvještaju dionici su također objavili ideju “Robin Hood poreza” na sve pretvorbe jedne valute u drugu i primijetili da cariniske pristojbe trebaju spriječiti nepravednu kompeticiju izvoznih zemalja s manjim regulacijama vezanim uz okoliš.

Zelena uprava
Što se tiče zakona o okolišu i zelene uprave dionici su podržali uspostavu Svjetske organizacije za okoliš kojom bi se značajno unaprijedio UNEP. Ostale zanimljive ideje uključuju uspostavu Međunarodnog suda za okoliš (ICE) kao način kojim bi se rješavali sporovi vezani uz međunarodne zakone o okolišu.Kako bi se poboljšala provedba međunardonih obveza o održivom razvoju, dionici su predložili da se Međunarodnom sudu pravde dodijeli obvezna punomoć za pitanja održivog razvoja te proširenje mandata UN Suda sigurnosti kako bi se uključila “pitanja o okolišu i pitanja vezana uz njihovu sigurnost”.

Izazovi za zeleni rast, pitanja u nastajanju
S ekonomskih pogleda zelene legislative dionici su se obvezali za “prijelaz prema zelenoj ekonomiji koji uključuju neke pobjednike i neke gubitnike”. Kako se poslovi i metode proizvodnje mijenjaju, očekuje se gubitak mnogih poslova i unatoč očitim prilikama, “ne postoji garancija da zeleno utemeljena ekonomija omogući dovoljno zamjenskih poslova”.
Ako gledamo u budućnost dionici su izrazili strah prema nedostatku aktivnosti vezanih uz klimatske promjene koje vode povećanim sukobima povezanim s hranom i nesigurnošću u opskrbi vode. U međuvremenu, očekivani povećani slučajevi prirodnih katastrofa mogu uzrokovati nenaseljivost određenih dijelova svijeta, potičući tako povećane razine migracije koje US smatra nadolazećim prijetnjama sigurnosti.
Neki dionici čak pozivaju na političke obveze da se svjetska populacija stabilizira kako bi se uspješnije nosili sa povećanim pritiskom na prirodne resurse. Pred kraj 2009. UN-ov izvještaj je predložio sprječavanje rasta svjetske populacije što bi uvelike pomoglo u borbi protiv globalnog zatopljenja.

EurActiv.com

Nema komentara:

Objavi komentar