05. 12. 2010.

Predstavnici NVO-a trenirani za komuniciranje o Natura 2000


Trodnevni trening o komunikaciji s različitim stakeholderima oko Natura 2000 održan je prvih dana decembra u PodgoriciPrvi dani decembra ekipi projekta "Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu" bili su u znaku treninga za lakšu komunikaciju sa stakeholderima oko ekološke mreže Natura 2000. Trodnevni je trening održan u Podgorici, a pratili su ga predstavnici ponekih NVO-a iz Natura 2000 mreža iz Crne Gore i iz Srbije. Trening koji je organizirala ekipa crnogorskog NVO-a Green Home, partnera Mladim istraživačima Srbije na ovom projektu, vodili su eksperti WWF-a Christoph Stein i Petra Boić Petrač.


Kako zbog spriječenosti nije bio u mogućnosti sudjelovati na treningu o zagovaranju i lobiranju u junu u Beogradu, Stein je kroz dvosatni trening uz odličnu vježbu definiranja riječi "advocacy" i ukazivanja na članke na tu temu u lokalnim novinama, vodio trening o zagovaranju. Na to se nadovezao novim predavanjem o razvijanju političkih poruka, također uz zanimljivu vježbu po čemu su zapamćeni svi
njegovi treninzi. Prvi je dan završila Boić Petrač predavanjem o WWF-ovoj akciji Sat za planet. Bio je to način da se učesnicima pokaže kako se uspješnim komuniciranjem može doći do zavidnih rezultata u kratkom vremenskom roku. Trenerica je predstavila uspjehe Earth Houra u cijeloj regiji izuzev Crne Gore, o kojoj je ispričala domaćica treninga i organizatorica Earth Houra u Crnoj Gori posljednje dvije godine Nataša Kovačević iz Green Homea.

Drugi je dan protekao u znaku komunikacije u Natura 2000. Boić Petrač je ukazala na zamke kojih se treba pribojavati pri komunikaciji oko ekološke mreže s naglaskom na što razumljiviju komunikaciju, odnosno izbjegavanje suviše stručnih riječi. U Naturi su stakeholderi podijeljeni u četiri skupine: stakeholderi kojih se izravno ili neizravno tiče Natura 2000 (poljoprivrednici, vlasnici zemljišta, turistički djelatnici, šumari, lovci, ribari...), lokalne i državne vlasti (odnosno oni koji svojim zakonima utječu na Natura 2000), opća javnost i NVO-i. Kako je trening
bio za NVO-e, četvrta skupina nije dotaknuta, već se trening koncentrirao na prve tri skupine dajući naglaske kako najbolje s njima komunicirati. Nakon tog treninga uslijedila je sesija s gošćama novinarkama. Petri su se pridružile Marijana Bojanić iz Vijesti te Milica Krgović iz Dana. Novinarke su pričale o svojim iskustvima s NVO-ima, o učestalosti objave tema o ekologiji, o njihovom pristupu, prisutni ma su dale savjete kako lakše "doći" do objave u novinama ili na televiziji... Kratkom vježbom o tome kako što učinkovitije napisati press release, Marijana je pomogla ukazati na eventualne "trikove".
Popodnevna je predavanja drugog dana započeo Christoph Stein treningom o strategiji zagovaranja i komuniciranja, nakon čega je održao i predavanje o stvaranju pratnerstva. Tanja Petrović i Milka Gvozdenović iz Mladih istraživača Srbije predstavile su dosadašnje rezultate projekta te najavile objavljivanje natječaja za male grantove. Unutar ovog IPA projekta predviđena su sredstva za 15 malih grantova (5 u Crnoj Gori i 10 u Srbiji), a koji će biti uvjeti za njihovo dobivanje moći ćete doznati već idućeg tjedna putem Natura 2000 mreža te na ovom blogu.

Posljednji je dan također bio u znaku malih grantova. Projektni je tim sudionicima ovog treninga omogućio razmišljanje o svojim malim projektima te njihovo predstavljanje. Sudionici su doznali što o njihovim idejama misli cijeli projektni tim, a naročito veliki stručnjak za projekte Christoph Stein, koji im je i svojim savjetima pomogao za buduću razgradnju projektne ideje i prijavljivanje na skorašnji natječaj.
Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz ovaj trening, slobodno nam se javite!


PS - Boki i Dado s vodom... Onima koji su doživjeli, fotka je za pamćenje! Onima koji nisu, ni sati objašnjavanja ne bi bili dovoljni... ;-)))

Broj komentara: 6:

 1. živjela TANJA!!!!

  OdgovoriIzbriši
 2. Dragi moji,

  da li će prezentacije biti ovde okačene, na sajtu MISa ili ćete nam direktno poslati na mailove i Natura2000 google grupu?

  Milica

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdrav,
  prezentacije ce biti na sajtu MISa i na sajtu Green Homa, uskoro....
  Javljamo kad ih postavimo,
  pozdrav
  Milka

  OdgovoriIzbriši
 4. Btw, srpska ekipa, jeste li imali problema s odlaskom kući ili je išlo glatko?

  OdgovoriIzbriši
 5. Nismo imali problema, samo je ponegde bilo propustanja jedne pa druge strane. Stigli smo do ponoci pa su i Nislije mogli da se ukrcaju na bus. Lunch paket je bio odlican pa nismo bili gladni... Jedino su pojedinim od "participants" radile besike pa smo morali cesce da pravimo pauze. Inace, sa ove distance veoma sam zadovoljan seminarom i druzenjem. Cekanje na rucak i vodu sam skoro zaboravio. @Petra, rekla si da ces mi poslati sifru za unos, pa kad stignes...
  Pozdrav
  Dejan

  OdgovoriIzbriši
 6. Link poslan ;-)
  I mi smo guštali s vama i nadamo se da vam je bilo korisno!

  OdgovoriIzbriši