19. 09. 2010.

Vratili smo se iz Brusselsa!

Skupina predstavnika NGO mreža iz Srbije i iz Crne Gore bila je od 13. do 16. septembra u Brusselsu u sklopu studijskog putovanja, te se četrdesetak NGO-ovaca iz Turske, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Albanije i Kosova na predavanjima o Natura 2000 u sklopu programa People2People

Naporan briselski tjedan je iza ukupno šezdesetak sudionika People 2 People programa. Zajedničkog naziva "Uspostavljanje Natura 2000 na zapadnom Balkanu i u Turskoj - uloga organizacija civilnog društva", trening je privukao po nekoliko predstavnika organizacija civilnog društva iz Turske, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova te Islanda, čiji se tim pridružio kao jedini koji ne dolazi iz zemalja zapadnog Balkana. Kako je studijska posjeta projekta „Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu“ bila također dijelom spomenutog treninga, broj predstavnika iz Crne Gore i iz Srbije bio je ponešto veći…
Teško je u jedan post staviti sve ono što smo, zahvaljujući i WWF-u koji je bio suorganizator treninga, čuli i naučili u belgijskom glavnom gradu. Prvi je dan bio uglavnom u znaku Europske komisije, našeg domaćina, te smo saznali o: Peeple 2 People programu, institucijama Europske unije, EU politikama životne sredine (okoliša), o vezi ekološke mreže Natura 2000 i EU politika u polju zaštite biodiverziteta, te o forumu životne sredine i RENA (The Regional Environmental Network for Accession). Slijedio je posebno zanimljiv dan s nekoliko zaista odličnih prezentacija: Alberto Arroyo Schnell iz WWF-a govorio je o Direktivi o staništima i ključnoj ulozi NVO-a u zaštiti biodiverziteta u Eu, Peter Skoberne i Andrej Bibič branili su boje državnih institucija kroz predstavljanje priče o Sloveniji i Natura 2000 naziva „Slovenija – kako razumjeti EU Direktive i Natura 2000 kao temelj za zaštitu prirode“, Borut Rubinič i Darko Saveljić su ispred BirdLifea govorili o pticama kao sredstvu zaštite europkse prirode, Andrea Štefan iz WWF-a predstavila je sve korake s kojima se oko implementacije Natura 2000 dosad susrela Hrvatska, dok su Poljak Pawel Pawlaczyk i Bugar Vesselin Drobenov predstavili primjere uloge NVO-a u implementaciji Natura 2000 u novim zemljama članicama.
Treći je dan najprije bio u znaku Europskog Parlamenta koji smo posjetili. Nakon toga družili smo se više ili manje uspješno s predstavnicima DG Environmenta zaduženima za zemlje iz kojih smo došli. Cilj je bio doznati što se trenutačno događa u pojedinim zemljama, ali više od svega kakvi su planovi i kako se nevladine organizacije u to mogu uključiti, odnosno kroz koje fondove bi se moglo doći do pojedinog projekta… Koliko je to bilo korisno a koliko gubitak vremena? Pogađate, ovisno o predstavniku iz Komisije i njegovom znanju… Popodnevne je prezentacije započeo briljantni Tony Long, direktor WWF European Policy Officea, koji je svoje dva desetljeća dugačko iskustvo u lobiranju u europskim institucijama u Brusselsu pokušao sažeti u jednu prezentaciju. Da je potrajalo dulje, nitko se ne bi bunio… Long je definitivno majstor svog zanata, činilo se da nitko nije ni trepnuo tijekom prezentacije! I ostali su govornici došli iz Longova ureda: Paloma Agrasot govorila je o primjerima zagovaranja, dok je o ulozi NVO u promoviranju biodiverziteta govorio Andreas Baumueller.
Osim za sažetak prethodna tri dana i završne riječi Denija Poreja, izvršnog direktora WWF-ova Mediteranskog programa , zadnji je dan bio rezerviran za Douga Evansa iz European Topic Centera. On je, kao što možete pretpostaviti, govorio u ulozi spomenutog centra na bioraznolikost u implementaciji EU Direktiva. O španjolskom primjeru, konkretnije primjeru Aragona i Wallonije, govorio je Jesus Insausti Lopez, direktor Međunarodnog centra za okoliš i vode.
Kada bih i pokušala sve sažeti u jednu rečenicu (što je dakako nemoguće, ali…), bilo bi to:
Natura 2000 je izuzetno važna ekološka mreža bez koje nitko od nas ne može u EU, a u planu njezine implementacije, odnosno pri određivanju područja pojedine zemlje koja će biti dijelom Natura 2000, vrlo važnu, čak ključnu ulogu mogu imati nevladine organizacije. Tako nešto već ste i mogli doznati čitajući ovaj blog, a ako vas zanima nešto konkretnije vezano uz naš izlet u Brussels (da, pili smo i odlično pivo, jeli super steakove, dagnje i naravno čokolade… ali ne mislim na to!), neki detalj iz prezentacije ponekog predavača, samo upišite koji komentar!
Petra

Broj komentara: 7:

 1. super Petra - vrlo informativno!
  ali mene zanima gdje mogu naći sve te prezntacije i kontakte sudionika i sl.
  i naravno imam pitaje za sudionike (by the way, jesu svi dobili link za blog)- kad bi mogli promijeniti samo 1 stvar u cijelom eventu - što bi to bilo (od organizacije do prezentacija, govornika, institucija koje smo posjetili...sve!)
  Andrea

  OdgovoriIzbriši
 2. Na linku http://ec.europa.eu/enlargement/taiex/dyn/taiex-events/library/detail_en.jsp?EventID=41855 nalaze se neke prezentacije - nažalost, ne sve! Nadam se da će Sophie uskoro i ostale prezentacije staviti tamo... Što se kontakata sudionika tiče, ja ih imam, pa koga zanima neka mi se javi i pošaljem e-mailom!

  OdgovoriIzbriši
 3. a mogli bi i neke fotke imati - kad počnemo raditi izvještaje da ih malo uljepšamo?!
  jel ima što kod tebe Petra?

  OdgovoriIzbriši
 4. Dragi moji,

  moram da kažem da sam vrlo zadovoljna našom posetom Briselu. Samo mi je žao što smo propustili poslednji dan.
  Razmišljam o Andreinom pitanju, odnosno koju stvar bih promenila da mogu...možda bih ubacila posetu i DG Environmentu. Parlamentarac je bio simpatičan (posebno za ženski deo publike :-)) i nadasve harizmatičan, ali mislim da nije bilo dovoljno...

  Milica

  OdgovoriIzbriši
 5. ajd, da bar netko čita i pitanja u blog komentarima - Bravo Milice!
  jel možemo malo animirati ljude da daju feedback - doduše, sigurno su to već napisali Sophie...direct!

  OdgovoriIzbriši
 6. da, stvarno... jel baš nužno slati Sophie odgovore na onaj formular koji je slala??? Tako mi se to ne da...

  OdgovoriIzbriši