09. 09. 2010.

Revizija Natura 2000 standardog obrasca za podatke (SDF)

Standardni obrazac za podatke je izvor najvalidnijih i najsvežijih podataka o području koje pripada mreži Natura 2000 i stoga bi trebalo da, u smislu svrhe i načina korišćenja, bude stalno ažuriran sa najkvalitetnijim informacijama.
Prvi i trenutno važeći obrazac je usvojen 1997. godine (Odluka EC 97/266). Međutim, od 2008. godine u okviru Ekspertske grupe za izveštavanje vode se rasprave o reviziji standardnog obrasca za podatke u cilju modernizacija i unapređenja ovog dokumenta.
Šta je to unapređeno u SDF? Urađeno je mnogo na poboljšanju kvaliteta informacija koje su neophodne za mrežu Natura 2000. Određeni delovi starog obrasca su promenjeni jer su, zbog napretka tehnologije, prevaziđeni. Na primer, sada su informacije o prostornim podacima dostupne u digitalnom formatu. Potom, obrazac je unapređen u delu koji se odnosi na morska područja, u strukturi dela obrasca o ekološkim podacima, itd.
Ubuduće, prilikom prikupljanja podataka o Natura 2000 području koristiće se samo elektronski format mapa (''papirne mape'' i podaci se više ne koriste).
Konsultacije o ''novom'' standardnom obrascu za podatke su u toku.
Više o SDF i njegovom značaju na http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/habitatsdirective/index_en.htm#sdf
Milka Gvozdenović

Nema komentara:

Objavi komentar