22. 07. 2011.

Okrugli sto o prirodnim vrijednostima Golije


Juče je u nikšićkom hotelu ,,Onogošt“ održan okrugli sto ,,Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu“ na kome se razgovaralo o inicijativi za eventualno kandidovanje ovog područja za NATURA 2000 mrežu evropskih zaštićenih područja. Uvodne riječi su imali g-đica Ivana Vojinović, pomoćnica Ministra za životnu sredinu, g-đa Lidija Šćepanović, pomoćnica direktorice Agencije za zaštitu žicvotne sredine, g-đa Nataša Kovačević, koordinatorka mreže Natura 2000 Info centar, mr Luka Mitrović, predsjedavajući Savjeta za zaštitu životne sredine SO Nikšić, g-đa Nataša Bakić, zamjenica načelnice Službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić i dr Drago Perović, predstavnik Odbora za zaštitu Golije, kao i specijalni gost prof.dr Milan Božović.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija ,,Golija – prirodne vrijednosti preporuka za zaštitu, NATURA 2000 u Crnoj Gori“ , koja sadrži i SWOT analizu životne sredine ovog područja.

U diskusiji su učestvovali i projektni tim Ministarstva za održivi razvoj i turizam koji radi istraživanja na terenu za potrebe NATURA 2000, članovi Savjeta za zaštitu životne sredine SO Nikšić, kao i predstavnici nevladinih i organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić i FORS Montenegro.

Svi učesnici su se složili da područje planina Golije treba biti istraženo u dijelu biodiverziteta, što su i najavili iz resornog Ministarstva, kao i da je proces EU intergacija dobra prilika da se na teritoriji opštine Nikšić zaštite područja koja imaju preduslove za to. Takođe, istaknuta je spremnost i neophodnost za unapređenje međusektorske saradnje kako u dijelu NATURA 2000, tako i drugih inicijativa iz oblasti zaštite životne sredine.

Ukoliko saznanja sa terena potvrde najave naučnika o bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta bilo bi potrebno zaustaviti sve radnje koje ugrožavaju životnu sredinu.

Projekat ,,Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu“ dio je regionalnog projekta ,,Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta zapadnog Balkana“, kojeg realizuju Mladi istraživači Srbije, WWF, Green Home i Sunce iz Splita a finansira Evropska Unija.2 komentara:

  1. Nataša, koliki je bio interes javnosti? Odnosno, je li to bila samo rasprava za okruglim stolom, ili su se okupili i neki predstavnici nevladinih organizacija, zainteresirani dionici...?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ucesnici na skupu su bili vrlo zainteresovani obzirom da se radi o lokalnom visokovrijednom prirodnom podrucju i obzirom da postoje vec problemi oko unistavanja viska naoruzanja koji prijete da znacajno ugroze biodiverzitet. Na okruglom stolu su se okupili predstavnici drzavnih institucija (Ministarstvo Odrzivog razvoja i turizma, Agencija za zastitu zivotne sredine, Hidrometeroloski zavod) lokalne samouprave iz Niksica, odbornici is SO Niksic, strucna lica koja nisu iz Zavoda, 4 NVO iz Mreze Natura 2000 info centar i Mediji.Ucesnici su bili aktivni i spremni da nastave na zakkljuccima i preporukama

    OdgovoriIzbriši