12. 07. 2011.

Neotkrivena Hrvatska


Studijsko putovanje studenata Fakulteta prirodnih resursa u Beču ove godine je organizirano u Hrvatskoj. U periodu od 9. do 14. svibnja studenti su putujući Hrvatskom upoznali njezine prirodne karakteristike, sustav zaštite prirode te aktualne probleme i izazove u ovom području

Plakat pod nazivom „Neotkrivena strana Hrvatske“ privukao je 30 studenata različitih godina i smjerova Fakulteta prirodnih resursa u Beču da zajedno sa svojim asistentima, predavačem Wolfgangom Suskeom i njegovim suradnicima krenu u prirodnoznanstvenu avanturu. Putovanje je započelo dolaskom u Zagreb i posjetom Državnom zavodu za zaštitu prirode gdje je studentima pojašnjen način rada sustava zaštite prirode, uloga pojedinih institucija te naravno rad samog zavoda. Topla dobrodošlica i opuštena atmosfera potaknule su dodatna pitanja o znanstvenoj djelatnosti, međunarodnoj suradnji, suradnji s drugim sektorima i ulozi nevladinih udruga.
Nakon kraće diskusije i s edukativnim materijalima pod rukom, studenti su krenuli prema Parku prirode Lonjsko Polje. Ovo najveće zaštićeno močvarno područje, ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavom Dunavskom porječju, ostavilo je snažan dojam svojim jedinstvenim karakteristikama i kulturnom baštinom. Tradicionalan način uzgoja stoke, graditeljstva i obostrane dobrobiti suživota s prirodom puno je lakše shvatiti uz dobar posavski čobanac, stoga je naš domaćin Josip, uz pomoć djelatnika parka, nakon ručka otvorio temu obnove posavskih kuća te mogućnosti i prepreka u lokalnom razvoju. Iduća destinacija bio je Nacionalni park Plitvička jezera. Prilikom razgledavanja ovog parka, kojeg brojni turisti posjećuju isključivo zbog
prirodnih fenomena jezera i slapišta, poseban naglasak je dan na njegovu „neotkrivenu stranu“ - bioraznolikost travnjaka, posebice vriština.
„Kako u ruralnom i zaštićenom području pokrenuti lokalni razvoj čiji će proizvodi kvalitetom osvajati nagrade na međunarodnim natjecanjima?“ raspravljaju studenti dok gosp. Ivan na stol donosi još sira u maslinovom ulju iz vlastitog maslinika. On je vlasnik obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva, smještenog nedaleko od kanjona rijeke Krke, koje se bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Nacionalni park Krka, doživljen kroz način života lokalnog stanovništva izgleda sasvim drugačije... Tršćaci i mnoštvo raznolikih ptica – Park prirode Vransko jezero jedino je veliko močvarno područje u mediteranskoj Hrvatskoj i naša pretposljednja destinacija. Studijsko putovanje završava na otoku Pagu. Posjećuje se buduća Natura 2000 područja i Solanu Pag u kojoj je riječ i o planiranoj izgradnji kanala Pag-Košljun i njegovom negativnom utjecaju na okoliš, život otočkog stanovništa i budućnost solane. Da je ekonomski uspjeh moguće i potrebno zasnivati na tradiciji i zaštiti prirode, najbolje dokazuje sirana Gligora. Time što otkupljuje mlijeko od lokalnog stanovništva, ona održava tradicionalno stočarstvo otoka živim i na taj način štiti i njegovu bioraznolikost. Prelazak na novu tehnologiju proizvodnje ostvarila je uz pomoć Sapard programa pa je također i pozitivni primjer iskorištavanja predpristupnih fondova.
Sažeti sva dosada „neotkrivena“ iskustva i znanja koja su studenti ponijeli kući po završetku ovog studijskog putovanja zaista je teško. Prema konkretnosti pitanja koja su postavljali djelatnicima u parkovima, Zavodu za zaštitu prirode i lokalnim domaćinima, te njihovoj spremnosti da iskreno razgovaraju o aktualnim problemima i izazovima, može se zaključiti da je ovo putovanje potaknulo obostrano širenje vidika.

Marija Martinko, Suske Consulting;
Fotografije: Klaus Fürnweger

Nema komentara:

Objavi komentar