08. 07. 2011.

Implementacija lokalnih akcija "Partnerstvo za zastitu biodiverziteta

U Periodu izmedju 1 aprila – 30 septembra 2011. sest clanica mreze realizuju lokalne aktivnosti sa kojima su uspjesno konkurisale na program lokalnih akcija u okviru projekta “Partnerske akcije za zastitu biodiverziteta na teritoriji zapadnog Balkana”. Ovdje mozete procitati ukratko o tome kako tece realizacija projekata:

1. “Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu“(NVO Ozon) –Prikupljeni su podaci o biodiverzitetu Golije i prijetnjama u podrucju i sadrzaj prenijet u brosuru koji ce se stampati do kraja jula 2011. U trecoj sedmici jula ce biti organizovan okrugli sto koji ce se baviti analizama i preporukama za zastitu biodiverziteta na podrucju Golije.

2. „SOS – Sacuvajmo nase more“ (NVO Green.me) – Pripremljen liflet sa 13 lociranih stanista invazivne alge Caeulerpa Racemosa i formirana elektronska mreza u cilju razmjene informacija o zastiti biodiverziteta mora i novina o ovoj invazivnoj algi. Proizveden je informativno – promotivni spot „Sacuvajmo nase more“ u trajanju od 9 minuta i uradjena gostovanja na radiju u Tivtu, Budvi i Baru cime je obuhvaceno cijelo primorje. Uradjena su i distribuirana 2 elektronska biltena.

3. „Inicijativa za stavljanje pod zastitu biodiverziteta park sume „Savina“ u Herceg Novom (NVO Breznica) – Uradjeni sastanci sa lokalnim insittucijama za pokretanje inicijative za zastitu i pripremljenje table/putokazi za pjesacke staze kroz park Sumu.

4. „Krilima iznad Crne Gore-ptice kao indikator kvaliteta zastite prirode“ (NVO Centar za zastitu i proucavanje ptica) – Odrzana su predavanja tokom cetiri „Zelena cetvrtka“, pripremljena upustva za pocetnike u posmatranju ptica koji sadrzi informacije o najreprezentativnijim predstavnicima ptičije faune, kratki vodic kroz Naturu2000 i sta gradjani mogu uraditi da pomognu pticama. U okviru projekta je obiljezen i Svjetski dan migratornih vrsta.

5. „U susret Sedmici odrzive energije“ (NVO Priroda) – Obiljezen je Sat za Planetu 26.03.2011 kada su ugasena svjetla na sat vremena na glavnim gradskim obiljezjima u Niksicu, dok su tri osnovne skole, u okviru Dana Energije odrzane radionice na temu „Racionalno koriscenje energije i globalno zagrijavanje“ i „Stedim energiju – cuvam Planetu“.

6. „Sačuvajmo prirodne vrijednosti“ (NVO Drustvo Mladih Ekologa Niksic) – Napravljen je fotozapis najimpozantnijih terena područja od posebnog značaja u Crnoj Gori koja su potencijalni kandidati za nacionalnu mrezu NATURA 2000, te su u pripremi za uramljivanje poster fotografije (za izlozbu) i pvc folije za obljepljivanje gradskih autobusa u Niksicu sa motivima iz visokovrijednih prirodnih podrucja Crne Gore. Takodje je u pripremi flajer o mrezi Natura 2000 info centar koji ce biti stampan i distribuiran u julu 2011.

Realizacija lokalnih akcija traje do 30 septembra 2011 nakon cega ce u biti odrzana zavrsna svecanost na predstavljanju postignutih rezultata.

Nema komentara:

Objavi komentar