13. 07. 2011.

Usvajanje Strategije o biološkoj raznolikosti

Nakon duge rasprave, europski ministri zaduženi za pitanja okoliša susreli su se 21. Lipnja u Luxenbourgu te prihvatili EU Strategiju o biološkoj raznolikosti, zajedno s njezinim ciljevima (u potpunosti implementirati Direktive o staništima i pticama/ ekološku mrežu Natura 2000; održavati ekosustave i njihove usluge; povećati doprinose poljoprivrede i šumarstva; osigurati održivo korištenje ribljih resursa; boriti se protiv invazivnih stranih vrsta; pokušati spriječiti globalni gubitak biološke raznolikosti). Radnje potrebne za postizanje ciljeva nisu bile uključene u ministarsku raspravu te postaju točkom dnevnog reda prilikom njihova novog susreta.

„Unatoč vrlo vidljivoj borbi za vlast koja se dogodila u Luxenbourgu među državama članicama pri odobravanju Strategije o bioraznolikosti, ohrabrujuće je vidjeti kako je okoliš i dalje visoko na političkom dnevnom redu“, kazao je Andreas Baumüller iz WWF-a. „Ipak, sve dok Strategija, zajedno s njezinim ciljevima, nije podržana konkretnim aktivnostima, ona ostaje bez prevelikog značaja i neće donijeti promijene potrebne da napokon zaustavimo gubitak biološke raznolikosti u Europi. To je kao da smo dobili prekrasno umotan dar, ali bez sadržaja u kutiji. Razočaravajuće!“

„Europa je najfragmentiraniji kontinent na svijetu i ozbiljno se mora zauzeti za zaštitu, ali i investiciju u prirodni kapital. Umjesto toga, Europa ga uništava! Poljsko predsjedovanje Europskom unijom imat će ključnu ulogu u postavljanju novih i odlučujućih reforma koje bi mogle voditi boljoj zaštiti okoliša te postaviti EU na put k održivom, pametnom i štedljivoj ekonomiji s niskom razinom ugljika do 2020. godine.

Strategiju možete pročitati na linku http://ngonatura2000.blogspot.com/2011/07/eu-biodiversity-strategy.html

Nema komentara:

Objavi komentar