13. 07. 2011.

Proslava Dana Nature

Dan NATURA 2000 održan je početkom juna, a njime je pokrenuta ideja nominacije Vršačkih planina kao područja Natura 2000

Manifestacijom „Natura day“, održanom početkom juna na Vršačkim planinama, u organizaciji Ekološkog udruženja Avalon, promovisan je projekat „Od IBA područja ka Natura 2000“ i obeležen Dan zaštite životne sredine. EU Avalon pomenuti projekat realizuje u okviru šireg projekta „Parternske akcije za zaštitu biodiveziteta una zapadnom Balkanu“ unutar kojega postoji - podrška organizacijama i razvoj partnerstava kroz projekate. Taj projekat zajednički sprovode Mladi istraživači Srbije, WWF, Green Home i Sunce, a financiran je iz IPA fondova Evropske Unije.


"U okviru šest meseci, koliko će trajati realizacija projekta, Eko tim će na terenu Vršačkih planina i Deliblatske peščare prikupljati informacije o prirodnim vrednostima ovih područja sa aspekta budućeg dobijanja statusa Natura 2000 područja“, rekao je Čedomir Karović, koordinator projekta. Identifikacijom staništa i vrsta koja se nalaze u Dodacima direktiva o pticama i staništima koje predstavljaju pravni osnov mreže Natura 2000 mi zapravo iniciramo kandidovanje za dobijanje ovog statusa. To u budućnosti predstavlja daleko širi spektar mogućnosti za finansiranje i očuvanje, odnosno zaštitu ovih područja, zaključio je Karović.

Manifestacija „Natura day“, kao drugi značajan segment projekta, bila je prilika da se najšira javnost upozna sa vrednostima zaštićenih područja u našoj najbližoj okolini i uživa u lepoti prirode. Više od 200 gostiju, među kojima su bili i predstavnici ekoloških organizacija iz Rumunije i nekoliko gradova Srbije, uživalo je u širokoj lepezi ponuđenih programa, od nastupa pop-rok bendova i učešća u radu umetničkih radionica, do prezentacije o energetskoj efikasnosti u domaćinstvu, mini festivala ekološkog filma i uspona na vrh Lisičija glava uz edukaciju o Vršačkim planinama kao zaštićenom prirodnom dobru.

2Kao i prilikom oraganizovanja Eko kampova prethodnih godina, naš najvažniji cilj je i ovog puta bio da što više ljudi doživi prirodu i sve one prijatnosti koje smo gotovo zaboravili živeći u urbanoj sredini, rekao je Budimir Babić, predsednik EU Avalon. Za nas je od posebnog značaja bilo da budu deo drugačije atmosfere koja podrazumeva opšteprisutnu pozitivnu energiju, te otvorenost za dublju komunikaciju sa prirodom.

Prema rečima Babića, avaloncima su u tome značajno pomogle i kolege iz drugih ekoloških organizacija, posebno CEFIX-a koji je partner na projektu, ali i predstavnici vršačke male privrede.

Daniela Stojanov
fotografije: Jelena Gorički

Nema komentara:

Objavi komentar