02. 09. 2011.

WWF: Ujednačena dostupnost vode, hrane i energije najveći je globalni izazov

Gland, Švicarska - Jedan od ključnih svjetskih izazova u budućnost bit će ujednačena dostupnost vode, hrane i energije, predvidio je WWF na kraju ovogodišnjeg Svjetskog tjedna voda koji se svake godine održava u Stoklolmu i gdje se rješavaju najvažnija pitanja vezana uz vodu.
„Već sada na više načina prelazimo količinski resurse planeta, no dostupnost svježe vode imat će najveći utjecaj na sigurnost hrane i energetsku sigurnost milijarda ljudi“, rekao je dr. Li Lifeng, direktor globalnog slatkovodnog programa WWF-a.
WWF podržava Stokholmsku izjavu, koja poziva nacije koje će 2012. sudjelovati na globalnom summitu o održivom razvoju „Rio +20“, da se posvete „globalnom osiguravanju pitke vode, odgovarajućem rješavanju otpadnih voda i zagarantiranim energetskim uslugama do godine 2030.“. Stokholmska izjava također poziva k povećanju učinkovitosti potrošnje vode od 20 posto do 2020. godine, što uključuje povećanje učinkovitosti potrošnje vode u poljoprivredi i proizvodnji energije, povećanje recikliranja vode, te smanjenje onečišćenja voda.
U izjavi se također poziva na posvećivanje posebne pažnje na dostupnost vode, kanalizacijskih sustava i energije onim ljudima kojima oni još uvijek nisu dostupni, ističući da je pristup pitkoj vodi i odgovarajućim sanitarnim uslugama definiran kao osnovno ljudsko pravo. „Često zaboravljamo na sve veću potrošnju vode u proizvodnji energije i potencijalni utjecaj na proizvodnju hrane“, rekao je dr. Lifeng. „Intenzitet potrošnje vode u proizvodnji mnogih usjeva također je u porastu, usprkos nestajućim podzemnim rezervama i klimatskim promjenama. Rješavanje jednadžbe vode, energije i hrane za svijet mora biti globalni prioritet.“ Sugerirajući da će se svijet morati okrenuti ka koherentnom i cjelovitom upravljanju vode, hrane i energije, direktor Stokholmskog instituta za vodu (SIWI) Andres Berttel je rekao: „Goleme su mogućnosti uštede vode i stimuliranja razvoja smanjenjem gubitaka vode u proizvodnji energije, proizvodnje energije pomoću ponovne uporabe vode te smanjenjem gubitaka i otpada hrane na putu od polja do konačnog potrošača.“

Nema komentara:

Objavi komentar