26. 10. 2010.

Lovočuvar upucao strogo zaštićenu pticu!


Prilikom terenskog obilaska Tometinog Polja, podno Maljena, 9. maja 2010. videli smo lovca koji je upucao i sa sobom poneo odraslog mišara, jedinku strogo zaštićene vrste ptica grabljivica. Šokirani ovom pojavom prišli smo mu i zahtevali da se identifikuje i objasni nam zašto je to uradio. Mišar je upucan u periodu kada je već hranio mladunce, čime je naneta šteta još veća. 

 

Lovac, Predislav Matović, lovočuvar i predsednik Mesne zajednice Tometino Polje rekao je da je mišara upucao kako bi zaštitio lokalne fazane. Ptica je imala otvoren prelom krila, rane u predelu glave/oka, otvorene rane na grudima i trbušnoj duplji zadobijene od sačme i nije imala šanse da preživi. 


Protiv počinioca ovog krivičnog dela podneta je krivična prijava Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Republičkoj šumarskoj i lovnoj inspekciji Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvu unutrasnjih poslova Republike Srbije. U prijavi smo zahtevali da se na osnovu Krivičnog zakona RS (Službeni glasnik RS br. 85/05), člana 269 stav 2 i člana 276 stav 4 okrivljeni strogo kazni, a na osnovu člana 276 stav 5 da se sva sredstva koja su korišćena u krivolovu oduzmu. Takođe, Pravilnikom o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na pojedine primerke strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste (Službeni glasnik RS br. 37/10), određena je suma od 160.000,00 dinara za ubijanje jedne jedinke ove strogo zaštićene vrste ptica, Mišara (L. Buteo buteo).


Prema evidenciji članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i ostalih zelenih NVO iz Srbije, svake godine lovci/krivolovci ubiju na hiljade primeraka strogo zaštićenih ptica, ali gotovo nikada ne budu pronađeni na licu mesto što onemogućava njihovo adekvatno kažnjavanje.  


Broj komentara: 7:

 1. Možete li da zamislite kako bi nam život bio lep da nema krivolovaca??? Nadam se da će ga stić kazna!

  OdgovoriIzbriši
 2. svaka cast na prijavi

  OdgovoriIzbriši
 3. preblaga kazna treba ga naterati da kupi novu pticu i ptice,i da se puste gde ih je ubio...!!!

  OdgovoriIzbriši
 4. Prevo legendo, Tometinci su uz tebe!!!!!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Gosn Prevo je pravosnažno osuđen, oduzeta mu je puška, suspendovan je iz Lovačkog društva i mora da plati oko 200.000 dinara. Toliko o "legendi".

   Izbriši
  2. Nije to bio krivolovac,vec LOVAC ! takodje jedan od mnogih majmuna koji imaju dozvolu i pucaju u sve sto se krece ! Kakva kurceva sezona lova na ovo ili ono,tuku sve zivo u grupama od 4-5 ljudi

   Izbriši