05. 11. 2010.


SCILA I HARIBDA U SLUCAJU DRAGISNICA

O zabrinjavajucem stanju u oblasti sumarstva i ocuvanja biodiverziteta u Crnoj Gori najbolje govore dogadjaji koji se u poslednjih godinu i po dana desavaju na malom podrucju kontaktne zone Nacionalnog Parka Durmitor u tvz. sumskom komlpeksu Dragisnica. Ova suma koja je u direktnoj vezi sa dva EMERALD podrucja u Crnoj Gori, data je od strane Uprave za sume na koriscenje koncesionaru doo. Trudbenik na period od 7 godina. Zbog nemarnosti Uprave za sume, inspekcijskih organa i nedosledne primjene zakona od strane nadleznih institucija, koncesionar ne samo da je znacajno probio plan sjece, sijekuci gotovo cijeli odobreni sumski sortiment za manje od 10 mjeseci, nego probija nelegalni put kroz nacionalni park u duzini od 11km. Ovaj skandalozni cin prate lokalni mjestani, nevladine organizacije i mediji vise od godinu i po dana, dok koncesionar nesmetano obavlja svoj posao.

Nakon godinu i po dana i pet krivicnih prijava podnesenih protiv koncesionara i Uprave za sume, jedna se zavrsava uspjesno, ona koja je podnesena od strane nacionalnog parka Durmitor. Koncesionar dobija godinu dana zatvora zbog devastacije zasticenog prostora i 30 000 eura kazne, te Zavod za zastitu prirode izradjuje dvije studije: o sanaciji nelegalno izgradjenog puta i o izvodljivosti prosirenja NP Durmitor na ovo podrucje. Kako u planskim dokumentima Crne Gore postoji davnasnja namjera zastite Dragisnice, situacija je vrlo izvjesna u ovom smislu. Ipak i poslije presude, Uprava za sume izdaje rjesenja za odvoz drvnog sortimenta iz Dragisnice navodeci neistinito da se radi o potrebama lokalnog stanovnistva, koristeci nelegalni put danonocno. Da bi situacija bila jos zamrsenija nadlezna ministarstva za zivotnu sredinu i sume, inspekcije, lokalne samouprave izdaju potvrde, rjesenja i odluke, suprotnih stavova, tumaceci i pozivajuci se na zakone prema sopstvenom nahodjenju. Situacija se dodatno komplikuje javnom najavom lokalnih mjestana sela Komarnice svim institucijama o prisilnom zatrpavanju nelegalnog puta kako bi se spasila suma, jer teska mehanizacija i kamioni neprestano iznose drvni sortiment.

Danas je crnogorska javnost svjedok svakodnevnog sukoba izmedju sektora zastite zivotne sredine i sektora sumarstva, stanovnistva, koja je dobla ovih dana i jos jedan novi aspekt. Naime, Vlada Crne Gore je odobrila Elaborat o lovistima sa posebnom namjenom za nekoliko podrucja ukljucujuci Dragisnicu, cime se jasno ukazuje istinitost namjere proglasenja ovog podrucja najvisim stepenom zastite. Bitka za Dragisnicu se, sada vodi i oko upravljanja ovim prostorom, gdje je Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede nevoljno da preda nadleznosti nacionalnim parkovima.

Nevladin sektor svakodnevno prati i zastupa u javnosti ocuvanje i stavljanje pod zastitu Dragisnice, te insistira na doslednoj primjeni zakona, ispitivanju odgovornosti pojedinaca i nadleznih za dodjelu koncesija, odgovornost zbog pogresnog tumacenja i primjene materijalnog prava, kao i lokalnih planskih i strateskih dokumenata.

Ostaje nada dace ovaj slucaj djelovati preventivno za sve one koji imaju namjeru da devastiraju zivotnu sredinu, bilo da se radi o pojedincima, institucijama ili privatnim organizacijama, te da ce ih odvratiti od bilo kakvih namjera o devastaciji prirode zarad brzog profita i kratkorocnih interesa.

Nema komentara:

Objavi komentar