06. 11. 2014.

Kao na razglednici


Razglednice su imale ogroman uticaj na razvoj komunikacije, obrazovanje i povezivanje ljudi.   Probijale su granice, pokazivale ljudima kako izgledaju neka udaljena mesta, neki drugi ljudi, priroda.
Vikipedija kaže: “Razglednica je dopisna poštanska karta sa slikom, fotografijom, crtežom i slično na poleđini. Posle uvođenja običnih dopisnica, prva ilustrovana razglednica (dopisnica), koja je nastala, izrađena je u bakrorezu, a izdalo je u Beču 1870. godine uredništvo časopisa „Zmaj“ na predlog Petra Manojlovića geodetskog oficira, i prvi ih je upotrebio Joca Manojlović izdavač lista „Zmaj“ 1871”.

U narodu se, za nešto što je lepo, sređeno i uređeno, kaže da je “kao na razglednici”.
Mi smo u okviru projekta “Kao na razglednici – šta prirodi Srbije donosi članstvo u EU”, u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja, odštampali 10 000 razglednica koje pokazuju lepote Zasavice, Đerdapa, Uvca, Ludaša i Gradca. Na razglednici se nalazi i kratak tekst koji objašnjava šta prirodi Srbije “donosi” Evropska unija.
Potom smo pokrenuli pripremu i štampanje još 10 000 razglednica, ovog puta za Vlasinu, Obedsku baru, Đerdap, Ludaško jezero i Uvac, u okviru projekta “Zainteresovani ZA održivost Zaštićenih podrulja – 3ZA“, koje će imati poruku o učešću javnosti u zaštiti prirode.
Razglednice će biti besplatno deljene u zaštićenim područjima.

Uzmite neki primerak i pošaljite dragim osobama!

Mladi istraživači Srbije

Nema komentara:

Objavi komentar