29. 10. 2011.

Otvorena izložba "15 dobrih načina za očuvanje prirode" u Beogradu

U srijedu, 26. oktobra, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, otvorena je izložba "15 dobrih načina za očuvanje prirode"! Izložba je produkt završetka provođenja malih lokalnih akcija unutar projekta "Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu", koji provode Mladi istraživači Srbije sa WWF-om, crnogorskom nevladinom organizacijom Green Home i hrvatskim Suncem. Izložbu je otvorio državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, prof. dr. Ivica Radović, a ostaće otvorena do 2. novembra.


„'15 dobrih načina za očuvanje prirode' u slici i reči zvuče kao nešto vrlo  jednostavno i lako dostižno, no rezultat  je trogodišnjeg rada nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirode i koje su se udružile u mrežu „Natura 2000 resursni centar Srbije“ da bi unapredile svoja znanja i veštine, podigle svoje kapacitete i postale ravnopravan i respektabilan partner državnim institucijama za uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 u Srbiji, istaknula je Tanja Petrović, iz Mladih istraživača Srbije i pozvala javnost da odabere bar jedan način, pokrene akciju i učini prvi korak za zaštitu prirode.
Izložba koja je otvorena nastala kao rezultat lokalnih akcija koje su realizovali članovi nevladinih organizacija, iz  mreže „Natura 2000 resursni centar“ u Srbiji i „Natura 2000 info centar“ u Crnoj Gori. Tokom šest meseci, 10 organizacija iz Srbije i 6 organizacija iz Crne Gore, promovisalo je važnost biodiverziteta, ekološke mreže Natura 2000 i energetsku  efikasnosti. Rezultati tih akcija prikazani su na izložbi „15 dobrih načina za očuvanje prirode“.

„Srbija je jedan od evropskih centara biodiverziteta. U Srbiji živi 43.3% vrsta koje naseljavaju Europu, a samo 5.86 % površine Srbije je zaštićeno. U naporima da se zaštiti priroda, WWF poziva na povećanje broja i površina zaštićenih područja i zaustavljanje neodrživog korišćenja prirodnih resursa, što je u skladu sa Strategiju biološke raznovrsnosti koju je ove godine Vlada Republike Srbije je usvojila, rekla je Duška Dimović iz WWF-a.
Teme poput: Provedi odmor u prirodi; Nauči šta je biodiverzitet; Učestvuj u globalnim akcijama; Racionalno troši energiju; Posmatraj svet iz ptičje perspektive; Informiši se o invazivnim vrstama i spreči njihovo širenje, su neki od primera koje ekolozi predlažu kao dobre načine za očuvanje prirode.
Na otvorenju izložbe bili su predstavnici organizacija: Eko centar, Protego, Ozeleni.Me, Stara planina, Ozon, Avalon, Mladen Karaman, Društvo mladih ekologa Nikšić, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Breznica, Akademsko društvo za proučavanje i zaštitu prirode, CINA i Prostor. Nakon službenog otvorenja izložbe, prikazan je polsatni film "Natura 2000" koji govori sve o pripremama za implementaciju ekološke mreže u Srbiji, a produkt je malog granta koji je provodila NVO CINA.

Otvarenje izložbe bilo je dio dvodnevne radionice "Regional, national and local actions for Natura 2000 – final evaluation and promotion workshop" na kojoj su učestvovali spomenuti NVOi.
Petra Boić Petrač

3 komentara:

 1. zanima me gdje će izložba poslije!? nadam se da je možemo vidjeti i ubuduće.
  budući da je ta izložba vrlo poučna možda bi je mogli privremeno posuditi Ministarstvu?

  OdgovoriIzbriši
 2. ideja je da izložba putuje... no nije još napravljen detaljan plan. Milka, znaš li ti nešto više?

  OdgovoriIzbriši
 3. Poceli su dogovori gde ce izlozba biti izlozena u narednom periodu. Ali, jos evek ne mozemo da objavimo "Zvanicni" plan...postavljamo obavestenje kad sve bude utvrdjeno. Pozdrav! Milka

  OdgovoriIzbriši