21. 05. 2013.

Dan biodiverziteta 2013. godine – voda i biodiverzitet!


Ljudi su zainteresovani za biodiverzitet. Prepuni ZOO vrtovi, akvarijumi, botaničke bašte i brojne posete  prirodnim staništima dokazuju ovu trvrdnju. Ipak, osim poznavanja nekih najzanimljivijih vrsta, javnost nije svesna uloge koju biodiverzitet ima za naš opstanak i dobrobit.
Zbog slabe informisanosti, javnost daje slabu podršku akcijama i politikama koje imaju za cilj zaštitu biodiverziteta.
Tokom Dekade biodiverziteta Ujedinjenih nacija (od 2011. do 2020. godine) posebna pažnja će biti posvećena komunikaciji, obrazovanju i podizanju javne svesti. 
Zbog značaja vode za biodiverzitet, zbog značaja biodiverziteta za vodu, zbog toga što su voda i biodiverzitet od ogromnog značaja za ljude....i zbog mnogo drugih razloga, 22.maj 2013. godine je posvećen biodiverzitetu i vodi.
Nekoliko zanimljivih podataka:
- Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz 2009. godine, najveći korisnici vode u Evropi su poljoprivrednici, za proces navodnjavanja. Procenjuje se da poljoprivreda globalno koristi 30% ukupne količine vode, a u evropskim okvirima ta količina je još veća.
- Poslednjih decenija „zaštita voda“ je postala globalni koncept koji osim socijalne i ekonomske, podrazumeva i biološku i ekološku  dimenziju života.
- Neadekvatno upravljanje vodnim resursima utiče na ljudske potrebe kao što su pristup svežoj vodi, očuvanje biodiverziteta, obezbeđivanje usluga ekosistema, zdrava ishrana,energetski resursi, i mnoge druge. Naše zdravlje i opstanak zavise od čiste vode.
- Jedno od najstarijih zaštićenih područlja u svetu je Obedska bara!
- Veliki broj građana bi dao podršku naporima da se očuva biodiverzitet, ali ne poseduje informaciju kako to da učini.
- Dunav je od izuzetnog značaja za živi svet u Evropi. Neverovatnih 320 vrsta ptica su pronađene u delti Dunava. Ipak, tokom prošlog veka, Dunav i njegove biodiverzitet pretrpeli su znatne gubitke. Zagađenje razara prirodna područja. Mnogi rečni rukavci su ozbiljno izmenjeni ljudskim aktivnostima: kanalizacije, brane, nasipi i razne građevine povećavaju mogućnost poplava i izazivaju zagađenje. 

Podržite napore NVO-a na očuvanju biodiverziteta i zaštiti voda!

Nema komentara:

Objavi komentar