09. 02. 2011.

Radionica Natura 2000 i urbanizam/prostorno planiranje

Juče je u Plati Srbije održana još jedna u nizu radionica, u okviru Tvining projekta "Jačanje administrativnih kapaciteta za zaštićena područja u Srbiji (Natura2000)".
Na radionicu su bili pozvani predstavnici urbanizma/prostornog planiranja, rudarstva i energetike i turizma, ali su bile i kolege iz Min. životne sredine i prostornog planiranja i Zavoda za zaštitiu prirode Srbije.
Gospodin Gabor Mesaroš i moja malenkost smo bili predstavnici naše Mreže.

Uvodnu reč je dao gospodin Momirov, da bi prva prezentacija bila posvećena generalnoj priči o Naturi2000, od strane Petra Rotha, izuzetno simpatičnog eksperta iz Češke. Zatim je Tvining projekat predstavio Bernd Peracher, stalni tvining savetnik. O Naturi2000 u Srbiji je pričala Snežana Prokić, iz Min. životne sredine i prostornog planiranja. Veoma su detaljno opisani uspesi pomenutog ministarstva, te bi čovek pomislio da Natura2000 samo što nije sprovedena u Srbiji. O vezi sa drugim sektorima je govorila Sofija Šumaruna, iz Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo. U suštini, govorilo se o prostornim planovima u Vojvodini i njihovoj važnosti kada su zaštićena područja u pitanju.
Predstavnici pomenutih sektora su zapisivai pitanja nakon svake prezentacije, koje su zatim (u vidu ceduljica) predali gospodinu Wolwgangu Suskeu. On je, uz pomoć, gospodina Momirova i gospođe Prokić odgovarao na ista. Najviše pažnje je bilo posvećeno vezi rudarstva i budućih Natua2000 područja.
Zatim su na panoima učesnici zapisivali svoje želje, probleme, uloge, tekuće projekte...

Sve prezentacije, pitanja/odgovori kao i zaključci dobijeni kroz diskusiju će biti "okačeni" na zvaničan sajt tvining projekta www.ekoplan.gov.rs/n2ktwinning

Puno pozdrava,

Milica Pucar

Nema komentara:

Objavi komentar