27. 01. 2012.

SVETSKI DAN VLAŽNIH PODRUČJA

Doline reka, skrivena mesta unutar močvara, primorska područja i slična staništa su u centru ljudske pažnje više od 6000 godina zbog svojih prirodnih resursa, koji su ključni za preživljavanje i razvoj ljudske civilizacije.
Naša nova znanja i tehnologija nam daju osećaj da možemo da osvojimo i kontrolišemo prirodu. Ali, brojne katastrofe, poput poplava, klizišta, oluja dokazuju suprotno.
Mi i dalje zavisimo od ekosistema i zato je neophodno da oni funkcionišu.
Ekosistemi vlažnih područja su deo našeg prirodnog bogatstva.
Usluge koje nam pružaju vlažna područja su: kontrola poplava, regulisanje podzemnih voda, zaštita od oluja, zadržavanje sedimenata, prečišćavanje vode, osnova za opstanak biološke raznovrsnosti, različiti proizvodi, kulturne vrednosti, mesta za turizam i rekreaciju, ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama itd.
2. februar se obeležava kao Svetski dan vlažnih područja jer je ovog datuma, 1971. godine, usvojena Konvencija o vlažnim područjima u iranskom gradu Ramsaru.
Svake godine, povodom Svetskog dana vlažnih područja, građani, vladine institucije i nevladine organizacije organizuju brojne događaje kako bi se podigla svest javnosti o vrednostima vlažnih područja, uslugama koje nam ona pružaju i potrebi zaštite.
Poruka Svetskog dana vlažnih područja 2012. godine je: Turizam u vlažnim područjima – fantastično iskustvo!
Odgovorni (održivi) turizam podržava vlažna područja i ljude koji žive u okolini tih područja.
Turizam je samo jedna od usluga koje nam pružaju vlažna područja. Obezbeđivanje uslova za razvoj turizma koji je u skladu sa potrebama očuvanja područja, turizma koji informiše turiste o vrednostima područja i koji obezbeđuje ekonomsku stabilnost lokalnih zajednica je od ogromnog značaja.

PRIDRUŽITE SE AKTIVNOSTIMA NVO NA OČUVANJU I REVITALIZACIJI VLAŽNIH STANIŠTA, KAO I NA PROMOCIJI RAZVOJA ODGOVORNOG RAZVOJA TURIZMA U RAMSARSKIM PODRUČJIMA SRBIJE.

Nema komentara:

Objavi komentar